26.1.2021 9:50

Συνήθη νομικά λάθη από μικρές επιχειρήσεις

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων συχνά ταλαντεύονται μεταξύ των ευθυνών τους, που μπορούν να αφήσουν την επιχείρησή τους ευάλωτη και απροστάτευτη σε νομικές παραβάσεις και κινδύνους της αγοράς. Μπορεί επίσης να έχουν την λανθασμένη άποψη πως η επιχείρησή τους δεν χρειάζεται νομική υποστήριξη, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα νομικά ζητήματα της επιχείρησής τους. Δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση είναι σχεδόν ακατόρθωτη στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, όταν υπάρχουν τόσα διαφορετικά πεδία που μπορούν να εγείρουν νομικά ερωτήματα και ανησυχίες. Τα πιο συνηθισμένα νομικά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων, είναι τα εξής:

Έλλειψη σχεδιασμού για μια πιθανή διαδοχή και αλλαγή ηγεσίας στην επιχείρηση

Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων διαδραματίζουν πολύ ενεργό ρόλο στις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας τους. Εάν - ο μη γένοιτο - συμβεί κάτι σε αυτούς, μπορεί να είναι καταστροφικό και για την ίδια την επιχείρηση. Ως αποτέλεσμα, είναι επιτακτικό για τους ιδιοκτήτες να σχεδιάζουν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν (προσωρινή ανικανότητα εργασίας) καθώς και την μακροπρόθεσμη διαδοχή της ηγεσίας σε περίπτωση που ο το άτομο συνταξιοδοτηθεί ή εγκαταλείψει τη ζωή. 

Οι ιδιοκτήτες χρειάζονται ένα σχέδιο λοιπόν για το μέλλον της εταιρείας, συμπληρώνοντας και δημιουργώντας νομικά έγγραφα, όπως ένα πληρεξούσιο, συμφωνίες αγοράς και πώλησης της επιχείρησης καθώς και άλλα εταιρικά έγγραφα. Χωρίς ένα πλάνο που προστατεύει νομικά την επιχείρηση από δυσάρεστα περιστατικά, οι εργαζόμενοι και οι αντίστοιχοι κληρονόμοι θα βρεθούν να αντιμετωπίσουν ένα χάος που μπορεί να βλάψει τη συνολική αξία της επιχείρησης. Φυσικά σε αυτή τη διαδικασία κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία της εταιρείας με μία αξιόπιστη δικηγορική εταιρεία, το οποίο θα αναλάβει όλη τη νομική σας προστασία, συντάσσοντας όλα εκείνα τα έγγραφα που θα χρειαστούν.

Αποτυχία κατανόησης και ενημέρωσης σχετικά με την εργατική νομοθεσία

Υπάρχουν πολυάριθμοι κρατικοί νόμοι που ισχύουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Σε αυτούς συγκαταλέγονται όλοι εκείνοι οι κανονισμοί σχετικά με τους μισθούς και τις ώρες, τους κανόνες υγείας και ασφαλείας, καθώς και τις νομοθεσίες σχετικά με την πρόσληψη και την απόλυση των εργαζομένων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως κάθε χρόνο, νέοι νόμοι και διατάγματα αλλάζουν τα δεδομένα στο επίπεδο της εργασίας και της απασχόλησης. Οι εργοδότες πρέπει να συμμορφώνονται με αυτούς τους νόμους, αλλά θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν διάφορα προληπτικά μέτρα. 

Οι γραπτές πολιτικές που αφορούν την απασχόληση και τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί η σωστή ενημέρωση των εργαζομένων, ώστε να είναι σε θέση και εκείνοι να προστατέψουν τους εργοδότες από πιθανές ευθύνες. Επιπλέον οι εργοδότες πιθανόν να χρειάζονται γραπτά έγγραφα συμφωνιών και εμπιστευτικότητας, ανάλογα πάντοτε με τη φύση της επιχείρησης.

Η χρήση συμβολαίων boilerplate ή οι προφορικές συμφωνίες

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως οι προφορικές συμφωνίες και οι χειραψίες δεν αποτελούν έγκυρες συμβάσεις, ενώ αντίθετα οδηγούν σε έντονες διαφωνίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τα “έτοιμα” boilerplate συμβόλαια που μπορούν να αγοραστούν ηλεκτρονικά. Πρόκειται για γενικού τύπου συμβάσεις που τις περισσότερες φορές δεν συγκαταλέγουν την ανάγκη της επιχείρηση, ενώ αντίθετα έχουν ζημιωτικό χαρακτήρα.

Η αποτυχία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας

Το όνομα της επιχείρησης, το λογότυπό της, οι διαδικασίες παραγωγής, οι υπηρεσίες ή τα προϊόντα της, πρέπει να προστατεύονται με επιχειρηματικούς όρους όπως είναι το εμπορικό σήμα (trademark), τα διπλώματα ευρυσιτεχνίας (patents) και τα πνευματικά δικαιώματα (copyrights). Ένας δικηγόρος που θα αναλάβει την εκάστοτε εταιρεία πρέπει να γνωρίζει από πολύ νωρίς τις ανάγκες της, ώστε να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύονται σωστά.

Ανεπαρκής τήρηση των αρχείων και των εγγράφων της επιχείρησης

Είναι προφανές πως οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρούν διάφορους τύπους αρχείων, όπως τα αρχεία των πωλήσεων, της τήρησης των φόρων, τα έγγραφα ταυτοποίησης των εργαζομένων, τα έγγραφα μισθοδοσίας και ασφάλειας κ.λπ. Η μη τήρηση αυτών των αρχείων μπορεί να επιφέρει σημαντικές κυρώσεις σε κάθε επιχείρηση. Επιπλέον, αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την δανειοληπτική ικανότητα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης ή κάποια πιθανή κίνηση πώλησης της επιχείρησης.

Η λανθασμένη επιλογή της νομικής μορφής της επιχείρησης

Υπάρχουν τρεις βασικές νομικές μορφές επιχειρήσεων: οι ατομικές, οι εταιρικές και οι συλλογικές επιχειρήσεις. Σίγουρα υπάρχουν οφέλη και μειονεκτήματα για τη κάθε μια, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών φορολογικών νομοθεσιών και της προσωπικής ευθύνης. Ένας νομικός σύμβουλος σε συνεργασία με έναν ορκωτό λογιστή θα μπορέσει να σας παρέχει την κατάλληλη βοήθεια ώστε να επιλέξετε την κατάλληλη.


 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ